Haber

Sağlık emekçileri: Ücretlerimiz üzerinden elde edilen kârdan payımızı istiyoruz

İZMİR – Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde çalışan Sıhhat ve Toplumsal Hizmet İşçileri Sendikası (SES) üyeleri, banka promosyonlarına ait basın açıklaması düzenledi. AMATEM önünde bir ortaya gelen sıhhat işçileri, “Promosyon bahane sömürü şahane, yüzde 300 büyüme açıklayan bankalara değil sağlık emekçilerine sahip çıkın, promosyon ücreti enflasyon ve maaş zammı baz alınarak ödensin” yazılı pankart açarak, “Emekçiyiz haklıyız, hakkımızı alırız” ve “Sermayeye değil emekçiye bütçe” sloganları attı.

Sağlık işçileri ismine açıklama yapan SES İşyeri Temsilcisi Ayşe Tabakoğlu sıhhat işçilerinin maaşının ne kadar olduğunu tam olarak bilemez hale geldiğini söyledi.

‘EVDEKİ HESAP ÇARŞIYA UYMADI, ENFLASYON ARTTI’

Sadece emekliliğe yansıyacak fiyatın promosyonunu alabildiklerini lisana getiren Tabakoğlu, “Hem tüm ücretlerin emekliliğe yansımasıyla bir kere emeğimiz sömürülüyor hem bankaya yatan tüm ödemelerin promosyonunu alamayarak bir kere daha sömürülüyoruz.… Ek ödemeler ,teşvikler, nöbet ücretleri, icap paraları…bunların promosyonu nereye yatıyor? Kimler alıyor? Kocaman bir soru işareti” diye konuştu. İzmir’de Vilayet Sıhhat Müdürlüğü ile Yapı Kredi Bankası ortasında 2020 yılı ocak ayında beş yıllığına kişi başına 6 bin 850 lira üzerinden muahede yapıldığını hatırlatan Tabakoğlu, konuttaki hesabın çarşıya uymadığını ve ülkede enflasyonun arttıkça arttığını söyledi.

‘BANKANIN ELDE ETTİĞİ KARDAN PAYIMIZI İSTİYORUZ’

TÜİK’in 31 Mayıs’ta birinci çeyrek büyüme sayılarını açıkladığını ve bu rapora nazaran Gayrisafi Yurtiçi Hasılanın yüzde 7,3 büyüdüğünü belirten Tabakoğlu, ülkede asıl büyümenin nerelerde olduğuna bakıldığında ise Finans ve Sigorta faaliyetlerinin görüldüğünü tabir etti. Bankaların yüzde 300, yüzde 400’e varan büyümeler açıkladığına dikkat çeken Tabakoğlu, “Bankaların bu kadar büyümesi fakirleşen işçilerin çektiği krediler ve maaşlara, minimum fiyata yapılan zamlardır. Fiyatlara yapılan artırımlar, artan vergilerle , temel tüketim mallarına yapılan artırımlarla erirken biz işçiler her geçen gün daha da fakirleşirken özcesi fiyatlarımız enflasyon karşısında mum üzere erirken seyirci olmayacağız elbette. Emeğimizin üzerinden her kim nemalanıyor ve karına kar katıyorsa biz de kazandırdığımızın karşılığında hakkımız olanı istemekten geri durmayacağız. Fiyatlarımız üzerinden bankanın elde ettiği kardan hissemizi istiyoruz” dedi.

‘BANKALAR TARAFINDAN BİR KERE DAHA MAĞDUR EDİLMEK İSTEMİYORUZ’

Altı ay evvel çalışanlar olarak dilekçeyle promosyon mutabakatının yenilenmesi için gerekli müracaatları yaptıklarını da belirten Tabakoğlu, o periyot vazifeli olan İzmir Vilayet Sıhhat müdürünün ekim ayına kadar bankaya yeni teklif sunması için mühlet verildiğine dair resmi yazı yayınladığını ama yeni atanan vilayet sıhhat müdürünün bankanın yenilemek istemediğini şahsen kendilerine ilettiğini söyledi. Para işlerinin şeffaf olması gerektiğini, yetkili sendika olmasak da bu görüşmelerde taraf olmaları gerektiğini belirttiklerini aktaran Tabakoğlu, son olarak şunları söyledi;

“Yazışmalarla bilgi almaya çalıştık fakat her gün yeni bir asparagas haberden diğer bildiğimiz, açıklanan bir şey olmadı. Bir çok vilayette promosyon mutabakatlarının yenilendiğini biliyoruz. Hatta vilayetimizde üniversiteler kontratlarını yeniledi. Promosyonunu yenileyen kurumlar ve vilayetler ortasında en çok çalışanı olan İzmir Vilayet Sıhhat Müdürlüğüne bağlı işçiler mağdur edilmiştir. Büyük bir kentte, sayıca çok fazla işçinin çalıştığı bir kurumda, yalnızca maaşımız üzerinden değil, nöbet fiyatı, teşvikler, icap fiyatı üzere ek ödemelerde promosyona eklenerek iki yıl üzerinden 40 bin TL’nin altına düşmeyecek bir fiyat hakkımızdır. Emekliliğe yansımayan nöbet fiyatı, icap fiyatları ve teşvikler üzerinden, Bankalar tarafından bir defa daha mağdur edilmek istemiyoruz” (DUVAR)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu