Teknoloji

Yalın İnternet Nedir, ADSL ile Farkı Nedir?

İnternet bağlantısı dünyada ve ülkemizde uzun yıllardır kullanılsa da son kullanıcıya ulaşarak yaygınlaşmış ancak 2000’li yıllarda başlamıştır. O dönemi hatırlayacak olanlar için her konutun sabit telefon hattı vardı ve internet bağlantısı bu sınır üzerinden sağlanıyordu. Cep telefonlarının yaygınlaşmasıyla sabit hat ihtiyacı ortadan kalktığındanDSL olarak da adlandırılan çıplak internet kaldı.

Yalın internet, adından da anlaşılacağı gibi sadece internet bağlantısı sağlayan bir sınır anlamına gelir. Evde sabit telefon hattı olmasına aşina olmayanlar için garip gelebilir, ancak çıplak internet, teknolojide yeni bir adım olarak kabul edildi. Evet öyleydi ama ülkemizde hala tamamen yanlış bir şekilde kullanılmıyor. Gelin yalın internet nedir, telefon limiti olmadan internete nasıl bağlanır,Diger internet iliskilerinden farklari nelerdir merak edilen sorulara birlikte inceleyelim.

Temel bilgilerle başlayalım; Yalın internet nedir?

Çıplak Dijital Abone Hattı, tam adı ile Türkçe kısa, sade internet anlamına gelen nDSL; en basit tarifiyle bir telefon hattından sabit hat bağlantısı olmadan sadece internet teması alınan sistemin adıdır. Yani evinize gelen kablo hattı üzerinden sabit telefon limiti ile değil de sadece internet bağlantısına sahip olduğunuzda bu duruma düz internet denir.

İyi ama yalın internet tam olarak ne anlama geliyor?

Yalın interneti daha iyi anlamanız için biraz da yalın olmayan internetten bahsedelim. İnternet bağlantısının yaygın olmadığı dönemlerde her konutta sabit telefon limiti vardı. Hazır kablolar takılıyken Birçoğu telefon hizmeti de sunan internet servis sağlayıcıları, internet iletişimini de bu kablolar üzerinden kullanıcılara dağıtmıştır. Bu durum öyle bir soruna neden oldu ki, ikametgahında sabit telefon limiti olmayan kişiler internet bağlantısı alamıyordu.

Hem internet hem de telefon ilişkisi tek bir kablo üzerinden geldi, DLS filtresinden geçirilerek ayrıldı ve ilişkiyi bu şekilde sundu. Bu değil kullanıcının ikametgahında sabit telefon hattı olmadığında bu interneti alamıyordu ve aynı şekilde tek kablo ile iki bağlantı sağlandığı için sadece konuta internet bağlanması mümkün olmuyordu. nDLS yani yalın internet sayesinde telefon bağlantısı olmadan sadece internet bağlantısını taşımak mümkün hale geldi.

Peki çıplak internet ile ADSL arasındaki fark nedir?

ADSL, VDSL, nDSL, düz internet de aslında bakır kablolarla evlerimize taşınan DLS yani internet bağlantısıdır. Temelde tıpkı benziyorlarancak yukarıda da açıkladığımız gibi tek bir kablodan iki bağlantının DLS filtresinden geçirilmesiyle elde edilen internet temasına ADSL ve VDSL, tek kablodan sadece internet bağlantısına ise nDSL yani çıplak internet denilmektedir.

Aralarındaki tek fark bu değil. ADSL, bağlantısını telefon sınırıyla paylaştığı için çok daha düşük bir bant genişliğine sahiptir. nDSL çıplak internettir Kendi bant genişliğine sahiptir. Ancak ülkemizde tabi ki teknik tanımlar her zaman geçerli olmuyor. Türkiye’deki nDSL değerlerini Avrupa’dakilerle karşılaştırdığımızda maalesef durumumuz pek parlak değil.

Buraya kadar tamam mı, çıplak internet mi yoksa fiber internet mi?

Fiber internet, dünyada ve ülkemizde en yeni internet bağlantı türlerinden biridir. Klasik sistemdeki gibi eski bakır telefon kabloları üzerinden değil, özel fiber kablolar üzerinden taşınır.ADSL, VDSL ve nDSL çıplak internetten çok daha hızlı ve geniş bant genişliği sunar.

Tabii sorunuz hangisini seçmelisiniz ise bu noktada seçim her zaman size bağlı olmuyor. Maalesef fiber internet altyapısı şu an her yere taşınmış değil. ama neredeyse her yerde çıplak internet bağlantısı var. Üstelik fiber internet paket fiyatları diğer internet fiyatlarına göre çok daha yüksektir. Yani biraz araştırma yapıp bütçenize ve altyapınıza uygun sistemi seçmelisiniz.

Yalın internete nasıl geçilir?

Öncelikle daha önce buradaki yazımızda anlattığımız yöntemleri uygulayarak, Bölgede internet altyapısı olup olmadığını kontrol edin. Ve değilse, başvurmanız gerekir. Ama diyelim ki şu an bir internet bağlantınız var ama düz internete geçmek istiyorsunuz bunun için internet servis sağlayıcınızla görüşmeniz gerekiyor.

Bazı internet servis sağlayıcıları kullanıcılarına hem sabit telefon limitli hem de internet bağlantılı paketler sunmakta ve Bireysel internet paketleri olmayabilir.Mevcut sağlayıcınızın çıplak internet paketi yoksa farklı servis sağlayıcılarla görüşebilirsiniz ancak mevcut sağlayıcınız da böyle bir hizmet veriyorsa paketi değiştirebilirsiniz.

Telefon limiti olmadan internete nasıl bağlanır?

Telefon hattı olmadan internete nasıl bağlanır sorusunun cevabı ile basit internete nasıl geçilir sorusunun cevabı aslında aynıdır. Mevcut veya alternatif internet servis sağlayıcılarınızla iletişime geçin ve paketinizi değiştireceksiniz. Evinizde internet bağlantısı yoksa, servis sağlayıcınız gerekli basit internet kablo sistemini kuracak ve interneti evinize getirecektir. Aslında çok kolay bir işlem, korkmayın.

Yalın internet avantajlı mı yoksa bir sistem mi?

Klasik ADSL sistemi ile karşılaştırırsak evet düz internet çok daha avantajlı bir sistem. Öncelikle kullanıcılar Ayrıca çıplak interneti kullanmak için sabit bir telefon limit ücreti ödemek zorunda değiller.Küçük bir detay gibi görünse de aslında pek çok kullanıcı bu tarz durumlardan şikayetçi.

nDSL çıplak internetin bir diğer avantajına gelince, tabii ki bant genişliği. yalın internet, ADSL bağlantısından daha yüksek bant genişliği sunar.Elbette daha yüksek ama abartacağınız bir bant genişliğinden veya hızdan bahsetmiyoruz.

Fiber internet ile yalın internet arasında bir karşılaştırma yapacak olursak bunun tam tersi fiber internettir. Fiber internet tartışmasız kullanıcılarına çok daha hızlı internet bağlantısı sunmaktadır.Tabii paket fiyatları biraz daha yüksek ve her yerde fiber internet bağlantısı yok ama yine de imkanınız varsa fiber internet çok daha avantajlı olacaktır.

İnternet bağlantısı telefon limiti ile değil tek başına taşınır. Yalın internet nedir, ADSL’den farkı nedir? Sıkça sorulan soruları cevaplayarak bahis hakkında bilmeniz gereken detaylardan bahsettik. Yalın internet kullanıyorsanız deneyimlerinizi yorumlarda paylaşabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu