Haber

‘2’nci Uluslararası Maden Suyu Kongresi’ başladı

Kızılay içecek tarafından düzenlenen 2’nci Uluslararası Maden Suyu Kongresi İstanbul’da başladı. ‘Bir Ömür Maden Suyu’ temasıyla düzenlenen kongrede maden suyu kesiminin bugünü ve geleceği masaya yatırılıyor. Kızılay Genel Lideri Dr. Kerem Kınık, maden suyunun insanların bedensel ve ruhsal sıhhati açısından kıymetine değinirken, “Bu büyük nimetten yeterince istifade edebiliyor muyuz? Bugün Avrupa’ya baktığımızda kişi başı yıllık 100-150 litre mineralli su tüketildiğini görüyoruz. Ama ülkemizde 10-15 litreler seviyesinde olduğunu biliyoruz” diye konuştu.

Türkiye’de, maden suyu sektörü alanında çeşitli araştırmalar yapmış uzmanlar ve akademisyenler Kızılay İçecek’in mesken sahipliğinde düzenlenen “2’nci Uluslararası Maden Suyu Kongresi’nde” bir ortaya geldi. Kongre’nin açılış konuşmalarını Kızılay Lideri Dr. Kerem Kınık, Kızılay İçecek Genel Müdürü Metin Kul, Güç ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol işleri Genel Müdür Yardımcısı Sami Sarıyıldız, Etraf, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Memnun Coşkun ile Kongre Bilim Konseyi Lideri Prof. Dr. Y. Birol Hürmet yaparken, 2 gün sürecek olan kongreye maden suyu dalının uzmanları da sunumlarıyla takviye veriyor.

“MADEN SUYU TÜKETİMİMİZ YETERSİZ”

Açılışta konuşan Kızılay Lideri Dr. Kerem Kınık Türkiye’de maden sularının yeteri kadar ilgi görmediğini belirtti. Kınık, “İnsan biyokimyasal manada incelendiğinde tabiattaki bütün elementlerin bulunduğunu göreceksiniz. Bunların aşikâr oranlarda bulunması mecburî. Yokluğu ise insan hayatını olumsuz etkileyen dengeyi bozan nitelik oluşuyor. Bu minerallere muhtacız. Bu mineraller fabrikalarda yapılamıyor. Bu mineraller insan bedeninde sentezlenemiyor. Bunları her gün almak durumundayız. Maden suları bu büyük nimet kümesi içerisinde insanlığa bahşedilmiş çok büyük bir değer. İlahi istikrarla oluşan bu büyük nimetten gereğince istifade edebiliyor muyuz? Bugün Avrupa’ya baktığımızda kişi başı 100-150 litre mineralli su tüketildiğini görüyoruz. Ama ülkemizde 10-15 litreler seviyesinde olduğunu biliyoruz” ifadelerini kullandı.

“DOĞAL SULARIN SÜRDÜRÜLEBİLİR ŞEKİLDE KULLANILMASI İÇİN YENİ KANUN HAZIRLANDI”

Program’da konuşan Güç ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol işleri Genel Müdür yardımcısı Sami Sarıyıldız jeotermal kaynaklar ve doğal sular için yeni kanun çalışmalarının hazırlanarak tamamlandığını duyurdu. Sarıyıldız, “Türkiye maden suyunda çok büyük potansiyele sahip. Lakin bu potansiyelimizin yüzde 10 civarında ekonomik olarak halkımıza sunulmaktadır. Bölümdeki gelişmelere ayak uydurabilecek tüm süreçlerin tek bir çatı altında yürütülmesini sağlayabilecek bir kanunun yapılması muhtaçlığı hasıl olmuştur. Bu kapsamda yapılan çalışmalar sonucunda jeotermal kaynaklar ve ısı arzı üzere mevzularda kanun hazırlanmıştır. Bu taslak kanunun yürürlüğe girmesi ile tüzel karmaşa, ruhsatlandırma, sicil, kontrol üzere süreçlerin yürütülmesi öngörülmüştür. Jeotermal kaynakların ve doğal suların daha faal verimli ve sürdürülebilir halde kullanılması amaçlanmıştır. Yakın vakitte çıkmasını umduğumuz bu kanunun iyi olmasını diliyorum” dedi.

“ÜLKEMİZ MADEN SUYU AÇISINDAN DÜNYA’NIN EN ŞANSLI COĞRAFYASINDA”

Programa katılan Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürü Volkan Mutlu Coşkun Türkiye’nin maden suyu açısından Dünya’nın en şanslı coğrafyasında yer aldığını belirtti. Coşkun, “Hayat su ile başlar. İnsanoğlu yaşamının başından beri suyun yanından hiç ayrılmamış ve sürekli temiz su kaynakları aramıştır. Şehirlerini medeniyetlerini su ile inşa etmiştir. Ne mutlu ki ülkemiz su kaynaklarının mineral zenginliği açısından dünyanın en şanslı coğrafyalarından biridir” diye konuştu.

“SIFIR KARBON EMİSYONU DOĞRULTUSUNDA ÇALIŞIYORUZ”

Hızlı iklim değişikliğinin nedenin tabiat değil İnsan kaynaklı olduğunu belirten Kızılay İçecek Genel Müdürü Metin Kul ise Kızılay İçeceğin ‘Yeşil Kalkınma’ içerisinde yer aldığını söyledi. Kul, “Net sıfır karbon emisyonu doğrultusunda çalışmalara başladık. İlk adımımızı da Kızılay Plus ürün ailemizle attık ve karbon nötr olarak üretimini gerçekleştirdik. Biliyoruz ki doğal kaynaklar milli bir meseledir. Önce kendi insanımıza sonrada tüm Dünya’ya bu kaynakların değerini anlatmak Kızılay içeceğin önceliğidir” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

- -
Başa dön tuşu