Haber

Amasra Maden Faciası… Çalışma Bakanlığı İş Müfettişi Kılıçarslan, Gaz İzleme Merkezinde Televizyon İzlendiğini İfade Etti: “Müfettişlerimiz…

TAMER ARDA ERŞİN

Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişi Alparslan Kılıçarslan, Amasra’daki maden faciasının yaşandığı madendeki gaz izleme merkezinde televizyon izlendiğini ifade ederek, “Merkezi gaz izlemeyle ilgili son teftişimizde giderilen bir mevzuata aykırılık var. O da merkezi gaz izleme odasında müfettişlerimiz televizyon olduğunu görüyorlar, daha sonra o televizyonu merkezi gaz izleme odasından uzaklaştırıyorlar. Bu merkezi gaz izlemeyi izleyen arkadaşın dikkati dağılmaması için onu oradan kaldırtıyorlar. ‘Televizyonu buradan kaldıralım’ diyorlar, kaldırtıyorlar” dedi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Adnan Ertem, TBMM’de kurulan Amasra Maden Faciasını Araştırma Komisyonu’nda, dün Türkiye Taşkömürü Kurumu’na ilişkin Bartın’ın Amasra ilçesinde 42 madencinin yaşamını yitirdiği madendeki eksiklikleri açıkladı. Ertem, Amasra’daki madende hayat odası olmasının eksiklik havalandırma istikametinin aksine çevrilememesinin eksiklik olduğunu şöyle açıkladı:

“Havalandırma sistemi acil hallerde kullanılması için hava yönünü ters çevirebilecek özelliklerde olması zorunluluğu getirildi. Bu iş yerimizde, bizim teftiş raporunda tespit ettiğimiz eksikliklerden birisi, giderilmesi gereken eksikliklerden birisi olarak da bu mevcut.”

Ertem, Amasra’daki kazanın pervanelerden birinin çalışmaması ve tamir için bir türlü getirilmeyen kelepçeden kaynaklanmış olabileceğini şöyle tabir etti:

“Evet, şu anda önümüzde havalandırmaya ait bir tespit var, havalandırmada bir arızanın olduğuyla alakalı hatta birebir gün 11.38 civarında arıza meydana geldiğiyle ilgili bir bilgi var… Şu anda, evet, havalandırmayla alakalı hepinizin başında bir kuşku var ve ağırlaşma da genelde bunun üzerine yapıldı, savcılık tutuklamaları da bundan hareketle yapıldı; bunları hepimiz biliyoruz lakin net olarak şundan ötürü olduğunu hiçbirimizin söyleme imkanı olduğunu düşünmüyorum.

Aslında biraz evvel söyledim. Bize nazaran, bizim tespitlerimize nazaran arızalı fanın hava/ gaz oranının yükselmesine sebep olduğuyla alakalı bir tespitimiz yok. Her ne kadar kaza sonrası alınan sözlerde ve ya uzman raporunda işte kimi dataların yükseldiği üzere tabirler varsa da bizim gözlemlediğimiz 5 düzeyine ulaşmayla ilgili, kaza sonrası bir tabir, bizim tespitlerde yok, onun göçertme yapılan bir yerde, anlık olduğunu ve gerekli önlemlerin alınarak daha sonra da giderildiğini ki madenlerde bu tıp göçertmelerin olabileceğiyle alakalı herkesin kabul ettiği bir görüş var. Rutinin dışına, olağanların üstüne çıkan tespitler var mı? Evet var fakat olağan dediğimiz 1,5 düzeyi. Denetim edilebilir olduğu için, kontrol esnasında yahut işletme esnasında patronlar tarafından bir denetim edilebilir olduğu için de havalandırma sayesinde çok üzerinde durulmadığı görülüyor.”

İKİ YILDA 2 BİN 636 EMEKÇİ İŞ CİNAYETLERİNDE ÖLDÜ

Ertem, Türkiye’deki iş cinayeti ve meslek hastalığı verilerini de şöyle açıkladı:

“2020 yılında 1240 bizim SGK dataları bağlamında söylüyorum bunu, 2021 yılında ise 1394 çalışan iş kazası sebebiyle vefat etti. Lakin bunlardan maden bölümünde, madencilik ve taş ocağı, ikisi birlikte, vefat edenlerin sayısı 2020’de 66, 2021’de 75 iş kazası sebebiyle vefat gerçekleşti ve toplam vefat içerisinde yüzde 5 düzeyinde maden kesimindeki iş kazası sebebiyle mevt oranı.

İKİ YILDA MESLEK HASTALIĞINDA ÖLEN 40 KİŞİ

2020 yılında meslek hastalığı sebebiyle vefatlar 5, 2021 yılında ise 35 kişi olarak gözüküyor. Burada madencilik ve taş ocağı bölümü ayrımı yok bizdeki şeyde lakin bundan sonra iş sıhhati güvenliği takip sistemi ile biz daha evvelden Sıhhat Bakanlığı bilgilerine ulaşma imkanımız yoktu, artık yaptığımız protokol çerçevesinde Sıhhat Bakanlığı bilgilerine ulaşıp e-nabız’dan meslek hastalığından ölüp ölmediğiyle alakalı olarak tespit yapma imkanına kavuşacağız.”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişi Alparslan Kılıçarslan ise Amasra’daki gaz izleme merkezinde iki kişi olması gerektiğine dikkat çekerek, “TTK’nin iç yönergesinde 2 kişi olması gerektiği söyleniyor. Buna ilişkin bizim tespit ettiğimiz” dedi.

GAZ İZLEME MERKEZİNDE TELEVİZYON VAR

Kılıçarslan, gaz izleme merkezinde televizyon izlendiğini ise şöyle tabir etti:

“TTK’nin iç yönergesinde 2 kişi olması gerekiyor. Yalnız bununla ilgili bizim merkezi gaz izlemeyle ilgili son teftişimizde giderilen bir mevzuata aykırılık var. O da merkezi gaz izleme odasında müfettişlerimiz televizyon olduğunu görüyorlar, daha sonra o televizyonu merkezi gaz izleme odasından uzaklaştırıyorlar. Bu merkezi gaz izlemeyi izleyen arkadaşın dikkati dağılmaması için onu oradan kaldırtıyorlar. ‘Televizyonu buradan kaldıralım’ diyorlar, kaldırtıyorlar.”

İZLEME OPERATÖRÜ DE AÇIKLAMIŞTI

Faciaya ait soruşturma kapsamında savcılığın tabirini aldığı izleme operatörü Mehmet Özdemir, olay günü iki kişi çalışması gerekirken işçi eksikliği nedeniyle tek kişi çalıştığını açıklayarak, “Ara ara tek kişi çalıştığımız oluyordu. Ben işe başladığım ilk gün de tek kişi çalışmıştım. Personel yetersizliğinden dolayı tek kişi kalıyorduk. Bunu amirlerimiz de biliyordu” demişti.

(Arşiv Görüntüsü)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu